29 juni. Svanfamiljen på olika platser runt sjön

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, fiskmås, skrattmås och silltrut.

Idag var svanfamiljen ute och bekantade sig med hela sjön. När vi kom ut vid ettiden låg de och vilade vid Sportfiskarna som de brukat göra tidigare år. Men vartefter vi promenerade runt sjön simmade svanfamiljen runt den med stopp på lite olika ställen. Vi kom nämast dem vid Trekantsstranden och vid Badet.
Svanungarna på land vid Sportfiskarna
Svanungar utanför Sportfiskarna
Svanunge vid Trekantsstranden
Svanunge utanför Badet

Eftersom det här är sista dagboksbladet kommer mina fortsatta berättelser om svanfamiljens öden och äventyr att hamna under knölsvanar bland "Fåglar kringt Trekanten".

Ensam fiskmåsunge i Trekantsparken
En fiskmåsunge stod ensam och skrek hjärtskärande på hjälp i solskenet i Trekants-
parken bland alla solbadare . Den var nog inte riktigt flygfärdig och kunde i vart fall uppenbarligen inte lyfta från marken. Antagligen var stjärten fortfarande för kort för att riktigt bära.

Några skratt- och fiskmåsar kretsade då och då över den. Så småningom slog sig en fiskmås ner uppe på en gatlykta och besvarade ropen. Ungen verkade lugna sig och tystnade.
En ensam fiskmåsunge i Trekantsparken

Men efter ett tag borjade den skria igen. Den fick tydligen direktiv från måsen på lyktstolpen att söka sig till några andra måsar längre bort på gräsmattan, där det fanns lite skugga. Den sprang dig och slog sig ned i skuggan. Två fiskmåsar, troligen föräldrarna, slog sig ner intill. Men nu verkade de övertala fmåsungen att söka sig ner mot vattnet. En av de vuxna måsarna följde efter den och gav fortsatta direktiv medan den andra satte sig vid vattnet och kallade på den.

Det såg ut som om den fick en rejäl utskällning när den väl kom ner till vattnet. Men det kanske var tröstande ord, vad vet jag? I fortsättningen höll sig ungen i strandkanten medan en av de vuxna höll uppsikt över den från en gren ute över vattnet. Så äventyret såg ut att få ett lyckligt slut.
En vuxen mås följde ungen till stranden
Där anslöt den andre föräldern
En rejäl utskällning eller tröstande ord?

En ensam sothönsunge vid Trekantsstranden
När fiskmåsungen just fått sin utskällning i strandkanten simmade en ensam sothöns-
unge förbi i vattnet utanför. Den var gissningsvis ungefär en månad gammal. Jag blev mycket överraskad för jag har inte sett några sothöns eller tecken på häckning av sådana i den här delen av sjön i år. De enda sothönsungar jag sett i år kläcktes vid det gamla Svanboet för snart en månad sedan. Då såg jag sex ungar där men sedan dess har jag aldrig sett några sothönsungar förrän nu och här. Trots att jag letade såg jag heller inga föräldrar eller syskon nu i buskaget som den simmade in i. Är det någon av er som sett den tidigare och vet var den kommer ifrån?
Ensam sothönsunge vid Trekantsparken

Alla andra fåglar, som fanns vid stranden av Trekantsparken får väl representeras av den här skrattmåsen och gräsänderna.

Silltrutar på båtbryggan vid Sportfiskarna


Den senaste tiden har olika sorters måsar brukat hålla till på båtbryggan vid Sportfiskarna medan de väntade på att någon skulle börja mata dem. Idag fanns två silltrutar bland dem. De tävlade om vem som kunde skria högst för att påkalla omgivningens uppmärksamhet.

Skriande silltrutar

Näckrosor bredvid Badet
Jag vill avsluta naturdagboken och inrama dem med bilder på en av den här tidens mest typiska växter i sjön, de vita näckrosorna bredvid Badet.
Näckrosor bredvid Badet
Naturdagboken Start Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Svanfamiljen på land vid Sportfiskarna
Svanungarna gav sig ut på en rundtur
Måsungen ensam i solskenet på gräsmattan
En vuxen fiskmås svarade från en lyktstolpe
Ungen sökte sig mot andra måsar och skugga
Föräldrarna pratade med ungen
En vuxen fiskmås övervakade ungen från en trädgren
Mås- och sothönsungarna på samma bild
En ensam sothönsunge kom simmande utefter stranden
Ensam sothönsunge vid Trekantsparken
Skrattmås och gräsänder vid Trekantsparken
Silltrut och skrattmås på båtbryggan vid Sportfiskarna
Silltrutar på båtbryggan vid Sportfiskarna
Näckrosor bredvid Badet