December 2012. Mest koltrastar och pilfinkar i Fågelparadiset

Jag fotograferade koltrast, snöskata, blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv och skata.

Under första hälften av månaden befann jag mig i Andalusien i södra Spanien. Där var ganska soligt och 15-20 grader varmt. Kanske blir det så småningom en reseberättelse därifrån.

Men vi hörde både på SVTworld och internationella nyhetsprogram om kyla och snökaos i Sverige. Då uppskattade vi verkligen klimatet där nere.


Vid hemkomsten möttes vi av ett gråmulet väder med ett tungt, blött, heltäckande snötäcke. Och så fortsatte det till efter jul. Temperaturerna låg kring noll eller lite därunder. Det var grått. Då och då föll mer snö. Det blev således en vit jul även om det på annandagen regnade lätt.

Ett tungt, blött, heltäckande snötäcke låg över Trekanten
På sofforna såg man hur tjockt snötäcket egentligen var
Några vågade sig ut på isen för att fiska
Snön på träden gav spännande konturer

Det ymniga snöandet, ofta utan mellanliggande plogning och sandning, medförde att gångvägarna runt sjön var svårframkomliga. Underlaget var knaggligt och isigt och därmed mycket halt. Följden för min del blev att jag bara tog korta promenader i Trekants parken och längst Trekantsstranden.

Efter jul blev det töväder. Snötäcket sjönk ihop men det blev inte lättare att gå på gångvägar-
na för det. På nyårsaftonens kväll hade vi sex plus-
grader när vi stod på min balkong och tittade på de vackra nyårsfyrver-kerierna. Då hade snön på isen smält helt så att vi kunde se speglingar av dem i vattnet på isen.
På nyårsaftonen låg isen vattentäckt och spegelblank

Skator i Trekantsparken
I Trekantsparken såg jag bara skator. Men det var ganska många av dem. De flesta höll till i träden vid stranden. En del fanns av dem också bland de olika buskagen i parken.
Skata i Trekantsparken

Blåmesar, pilfinkar, gråsparvar och koltrastar i Fågelparadiset
På de korta rundor jag tog såg jag naturliogtvis mest fåglar i Fågelparadiset. Tyvärr var de färre än de brukade vara tidigare år. Vanligast var koltrastar och pilfinkar, men jag såg också flera blåmesar och gråsparvar. Här är några av dem.
Koltrastar i och kring Fågelparadiset
Pilfinkar och koltrast i Fågelparadiset
Pilfink i Fågelparadiset
Blåmes i Fågelparadiset
Blåmes och pilfinkar i Fågelparadiset

Talgoxar, blåmesar och koltrast vid Matningsviken

Före min första promenad hade man tydligen hängt upp en del nät med talgbollar även i buskagen utefter Trekantsstranden. De flesta av dem var nu tomma. Men i buskaget närmast Matningsviken fanns det lite talg kvar. Några talgoxar och blåmesar åt av dem. En koltrast satt i snön under och väntade på nedfallna rester.
Talgoxe vid Matningsviken

Vid de senare promenaderna var även de tomma. Då fanns heller inga fåglar där.