Oktober 2009

I oktober 2009 fanns det mest gräsänder och sothöns i Trekanten. Knölsvanen och många viggar stannade kvar hela månaden. Många kanadagäss och storskrakar kom på besök liksom ett par knipor och en skarv.


I början av månaden var vädret växlande. Vackra, soliga höstdagar avlöstes av grått väder och en del blåst och regn. Temperaturer låg mellan fem och tio grader. Från mitten av månaden tog gråvädret överhand helt och hållet. Temperaturen sjönk ibland ner till noll. Det var mycker regn, någon gång snöblandat, och blåst. Under månadens sista dagar rådde ett högtryck, men det innebar dimma och dimmoln med råkyla under större delen av dagarna. Endast en del eftermid-
dagar tittade solen fram.

Vid månadens början gjorde sig höstfärgerna sig sakta påminda. Då fanns det dock fortfarande kvar en del blommor och bär. Vid mitten av månaden lyste höstfärgerna som bäst. Då fanns fortfarande de flesta löven kvar på träden. I och med den kraftiga blåsten blev träden allt kalare och färgerna försvann från dem.
Jasmin?
Nypon

Bellis (tusensköna)

Knölsvanar
Den knölsvan, som kom till Trekanten i slutet av augusti stannade kvar även hela oktober ut. Den verkade allt mer parkera sig i Matningsviken.

Sothöns


Alla sothönsen i sjön höll huvud-
sakligen till ute i Sjögräsbältet. Då och då kom dock en eller flera av dem in till stränderna för att bli matade eller hitta mat där. Den här sothönan, t ex, hade hittat en fisk som den länge sysselsatte sig med. Det var dock svårt att avgöra om den verkligen åt av den.


Gräsänder
Gräsänderna höll mest till utefter stränderna, främst vid Trekantsparken och i Matningsviken. De var fortfarande ovanligt många i år. Nu hade hanarna, alltså även årets ungar, åter fått den praktfulla dräkten med de klara färgerna.

Storskrakar


I år dök de första storskrakarna upp redan den 15 oktober. De brukar annars inte komma förrän de första dagarna i november. Mot slutet av månaden fanns det ett tjugotal storskrakar som gjorde sina fiskedrev i Trekanten. De dominerar verkligen bilden ute på sjön.

Storskrakvarna bildar drev...


...dyker...

...och kommer upp med fisk
Viggar
Det fanns gott om viggar i Sjögräsbältet hela månaden. Då och då dök det också upp viggar närmare land, t ex vid grillplatsen.

Kanadagäss


Även kanadagässen är vanliga höstbesökare. De finns vanligen vid eller i Trekantsparken, i Matningsviken eller kring badplatsen. Men varje grupp stannar sällan länge. Det gör att antalet gäss varierar mycket under månaden. En dag lär de ha varit ett fyrtiotal. Dagen efter fanns bara den enda kanadagås, som under hela månaden gjort svanen sällskap i Matningsviken.


Övriga fåglar i sjön
Den 2 oktober dök det upp ett par knipor i sjön. Det har det gort ett par gånger tidigare i år.

Den 19 september hade vi besök av en skarv. Jag såg den starta från vattnet, ta en sväng över sjön och försvinna bort över Nybohov.

Av måsar och trutar såg jag bara en gång en trutunge. Annars har de lyst med sin frånvaro.

Det har också hägern gjort trots att jag då och då tittat särskilt efter den.

Fåglar runt omkring
Skatorna har varit den vanligaste fågeln runt omkring sjön. Det har varit ovanligt många av dem i år. Där har också funnits kråkor och blåmesar. Det har, särskilt under slutet av månaden, varit ovanligt få gråsparvar tycker jag. Jag har bara någon enstaka gång sett koltrastar.

Några få gånger har jag tagit vägen på sluttningen mot Nybohov. De enda fåglar jag träffat på där är en ringduva och några talgoxar.

Råttor och möss


Jag har tidigare då och då sett råttor eller möss kring Trekan-
ten, men aldrig lyckats fotografera dem. Den 2 oktober lyckades jag med det med besked. En råtta eller mus sprang in under glasskiosken. En råtta satt vid stranden vid grill-
platsen ganska länge. Och ganska många möss sprang fram och tillbaka intill vattnet vid Matningsviken.Alla dem kan du se på bild i det här galleriet.