Mina resor


Mitt intresse för natur har fört mig ut på allt längre resor för att se olika naturtyper och det som lever i dem. Mina resor har jag företagit tillsammans med Marianne. Hon har på alla resor fotograferat och gjort spännande fotoalbum av bilderna. Jag å min sida har skrivit dagböcker. Sedan 2006 har jag också fotograferat digitalt på resorna. Numera gör även Marianne det. Det ger oss andra möjligheter att dela med oss av våra upplevelser till flera.


Isbjörnsäventyr på Svalbard 2012


Årets resa gick norrut, till Svalbard och packisen norr därom. Upplägget, lksom resebyrå och fartyg, var detsamma som 2009 års resa, d v s en arktisk fartygsexpe-
dition med kryssningar och landstigningar i gummibåtar. Vi såg sammanlagt sex isbjörnar och ett otal valrossar, alla på mycket nära håll. Slående var att de var minst lika nyfikna på oss som vi på dem. Vi såg sälar, valar och svalbardsrenar samt massor av olika sorters fåglar som man bara kan se i Arktis.


Australien 2011 med besök i Hongkong och Singapore


2011 års resa gick till Austra-lien. Vi besökte städer som Sydney, Alice Springs, Cairns och Darwin. Men i stor utsträckning rörde vi oss utanför själva städerna för att uppleva Australiens speciella natur och djurvärld, där de flesta arterna inte finns någon annanstans i världen. Vi reste i halvöknar, regnskogar och våtmarker och såg bl a arter som kängurur, koalor och näbbdjur. På vägen dit och hem besökte vi också Hongkong och Singapore.

Grå jättekängurur i en nationalpark

Norra Indien med Himalaya, Delhi och Agra 2010


2010 gick resan till Indien, närmare bestämt till staden Leh i regionen Ladakh i Kashmir i Himalaya samt till Delhi och Agra. I Leh gjorde vi en rafting på övre Indus, åkte bil upp på världens högst belägna bilväg på 5 606 meter över havet och besökte många buddhistkloster. I Indien gjorde vi en allmän sight-seeing och besökte bl a moskéer och hindutempel. I Agra såg vi bl a det fantastiska Taj Mahal. Alltså en blandning av natur, kulturhistoria och religion.

Taj Mahal i Agra

Svalbard, Grönland och Island 2009


2009 gick resan till Svalbard, Nordöstra Grönland och Island,
d v s i Arktiska farvatten. I den karga naturen med mest snö och is fast det bara var september var resan mycket upplevelserik. Vi studerade isbjörnar och myskoxar på nära håll, vi såg gott om valar - t o m en blåval - och sälar och det fanns en hel del fåglar. Vi gjorde spännande kryssningar med gummibåtar längs med glaciärer och bland isberg i trånga fjordar med höga, branta bergssidor.
Isbjörn på Svalbard äter på en död val

Jordanien 2008


Vår resa 2008 gick till Aqaba i Jordanien. Det var en mer tradi-tionell semesteresa än våra tidigare. Vårt huvudsakliga syfte var att återigen få snorkla i Röda Havet. Men som vanligt när det gäller oss passade vi på att göra så många utflykter som möjligt för att närmare lära känna det ställe vi kom till. Vi besökte det mycket säregna ökenområdet Wadi Rum, Jordanfloden och Döda Havet samt naturligtvis Petra, som nyligen utsett till ett av världens nya underverk.

Drakfisk i Röda havet

Antarktis 2007


I november 2007 reste vi till Antarktis. Vi såg fantastiska naturscenerierna med snöklädda berg, som reser sig till 3 000 meters höjd direkt från havsytan. Emellanåt var havet fyllt med isberg och drivis. Vi såg kungspingvinen med ungar i hundratusental på Sydgeorgien. Vi såg massor av andra pingviner. Albatrosser och andra fåglar följde fartyget vart det gick. Stränder och isflak var fulla med sälar av olika slag. Några gånger såg vi också valar.

Nyfikna fjolårsungar av kungspingviner på
Sydgeorgien


Tidigare resor

Våra tidigare resor är inte inlagda här. Möjligen kommer de senaste av dem att så småningom läggas in.

Sidenvägen 2007


I maj 2007 företog vi en resa med flyg, tåg, turistbuss, minibuss och t o m kamel utefter Sidenvägen från Istanbul via Centralasiens sagostäder - Samarkand, Tasjkent, Buchara - genom väldiga öknar och vilda bergstrakter i Uszbekistan, Kirgizistan och Xingjian till Kinas mer befolkade områden kring Xian och Beijing. Det vi såg var fyllt av naturupplevelser, historia och kulturhistoria, allt kombinerat med ett rikt, varierande och fascinerande folkliv.

Fritt betande hästar i De Himmelska Bergen
i Kirgisistan


Borneos regnskogar 2006


På våren 2006 besökte vi den malaysiska, norra, delen av Borneo. I regnskogarna i Sarawak i väster besökte vi bl a ursprungsbefolkningen ibanerna i deras långhus.

I Sabah i öster gjorde vi en tur uppför floden Kilibatangan. Där såg vi orangutanger i frihet och andra apor. Vi såg krokodiler och vildsvin. Och naturligtvis massor av fåglar med deras nationalsymbol näshornssfågeln i spetsen.

Pytonorm i Borneos regnskogar

Vi besökte också ett rehabiliteringshem för orangutanger samt var uppe på Mount Kinabalos (4 000 m ö h) sluttningar och såg fantastiska orkidéer. På vägen till Borneo besökte vi Kuala Lumpur och på hemvägen Tioman Island.

Tidigare resor har fört oss till bl a Galapagosöarna, Andernas högland, Yukatans gömda ruinstäder, snorklingar vid Cozumel utanför Mexikos kust och i Röda Havet och ökenutflykter i Sinai och i Sahara.