Viggar i Trekanten

Lyssna på viggen
 music player.


Viggen ser lustig ut med sitt toppiga huvud och sin tofs i nacken. Tofsen är mer utvecklad hos hanen. Hanen - till vänster - är svart med tydligt vita sidor. Honan - till höger - är mörkbrun med brunspräckliga sidor. Ungfåglarna liknar mest honan.


Viggen häckar i stort sett över hela Sverige vid insjöar eller kuster. Jag har tyvärr aldrig sett eller hört talas om att vigg har häckat vid Trekanten. Äggen läggs i juni och ruvas i 3-4 veckor.

Viggarna äter huvudsakligen musslor, snäckor, insekter och frön, som de oftast dyker ner till sjöbotten för att hämta. Viggen är således en dykand.

På vintern söker sig viggarna till isfritt men relativt grunt vatten. En del sägs också flytta till Väst- eller Sydeuropa.

Jag har sett viggar i Trekanten i stort sett hela den isfria tiden. Det är mer sällsynt mitt i sommaren, då ju många viggar ligger på ägg eller har små ungar på annat håll. Mot hösten, från september till isläggningen, är de som vanligast. Då är de oftast här i små grupper om 3-6 individer, kanske familjer med då nästan vuxna ungarna, som på bilden till höger. Även under våren dyker det ibland upp viggar vid stränderna på väg mot deras häckningsplatser.

I Trekanten håller viggarna oftast till ute vid Sjögräsbältet utanför Badviken. Där har jagvarje år sett dem under sensommaren och hösten. Emellanåt kommer då någon av dem in i Matningsviken eller Badviken. Även där dyker de oftast ner till bottnen efter föda, men ibland tar de emot det man slänger ut. På våren finns inte så mycket mat i Sjögräsbältet. Då ligger de oftare utefter stränderna.

Källa utom egna iakttagelser: Fåglar i färg av Sigfrid Durango, 1958.


Vigg, hona

Vigghane i ett träd

Vigghona i samma träd