Oktober 2011. Besök av knölsvanar, kanadagäss och en storskrake

Månadens fåglar: knölsvan, kanadagås, storskrake, vigg, sothöna, gräsand, koltrast, snöskata, blåmes, gråsparv, stadsduva, kråka och skata.

En riktigt vacker höst
Månadens första dag var det strålande sol och över 20 grader varmt. Man badade i badet och höstfärgerna i träden framträdde med all sin glans, som framgår av ett bildspel jag kallat för höstsonaten.

Sen blev det mer höstlikt även på väderfronten. Under en stor del av månaden var det omväxlande gråmulet och solsken. dagstemperaturerna låg på eller strax under 210 grader medan nattemperaturerna närmade sig noll. Den sista veckan kom det emellertid in varm fuktig luft söderifrån, vilket medförde temperaturer klart över 10 grader och mulet väder. "Fyra nyanser av grått" som man sa på TV-vädret.


De starka höstfärgerna stod sig drygt halva månaden. Sedan glesnade lövverken successivt så att det vid månadens slut inte fanns så mycket löv kvar på träden.

Enstaka växter blommade fortfarande och de här bellisen till höger stod i full blom så sent som den 29 oktober.


Nya knölsvanar i sjön - eller är det Svante som återvänt med ny hona

När jag tittade upp från mitt matbord den 23 oktober såg jag plötsligt två svanar på sjön, nära Södra stranden. Naturligtvis gav jag mig ut så snabbt som möjligt för att se vilka de var. När jag kom ut såg jag att de var på väg bort mot badet varför jag skyndade dit, Där mötte jag dem på nära håll. Och inte bara jag, det var många som passerade där och stannade till vid den ovanliga synen.


Den ena svanen var stor och välväxt. Den uppträdde med en stor säkerhet och samtidigt en tillit till dem, som kom nära. Den åt t ex mycket varligt ur handen när jag matade den. Den var inte ringmärkt, så det var inte Aloe. Det skulle dock kunna ha varit Svante, men lika gärna vilken annan hane som helst.

Den andra var mycket mindre och mer osäker. Även den åt ur handen men nervöst och först efter ett kraftigt väsande. Den hade jag definitivt aldrig sett tidigare i sjön.


Det kan således vara Svante som återkommit med ny hona (Aloe gjorde det ju då och då förr i tiden), men troligen var det ett helt nytt svanpar. Det är bara att hoppas att de trivs här och stannar så länge som möjligt.

Flockar med kanadagäss då och då
Den 1 oktober dök höstens första kanadagås upp. den var ensam och höll till vid Trekantsparken.


Vid nästa promenad den 9 oktober fans där en hel flock. Jag såg därefter en flock med gäss på varje promenad utom den 23 oktober. som flest var de den 29 oktober. då såg jag ett trettiotal gäss, dels i Matningsviken och sels utspridda på vattnet och på väg därifrån.


Sju av dem träffade jag på på nytt vid Grillplatsen. Där upptäckte de att en kvinna satt och fikade vid bordet. De styrde genast dit i hopp om att få mat. Så här såg det ut.
Gässen får syn på kvinnan vid Grillplatsen
De sätter fart mot
henne...
...och tigger mat

Årets första storskrake och besök av viggar
Den 23 oktober hade vi besök av årets första storskrake. Det var ovanligt på två sätt. Dels brukar de sällan komma ensamma, de brukar komma i flock för att kunna fiska tillsammans inför en längre flyttning söderut. Dels var det ovanligt tidigt, de brukar inte komma förrän ibörjan av november. Den hade sällskap - såg det ut som - av två vigghanar.
Den 16 oktober låg en liten flock av sex viggar av blandade kön i Sjögräsbältet.

Gräsänder och sothöns


Gräsänder såg jag på alla promenader, 10-15 individer varje gÅng. I början av månaden låg de flesta samlade vid Trekantsparken. Senare brukade de vara utspridda över hela sjön. Mot kvällen samlade de ihop sig bland träden vid matningsviken för nattvila.

Hanarna hade nu återfått sin vanliga praktfulla dräkt.


Enstaka sothöns såg jag t o m den 16 oktober, alltid i sjöns östra del, altså vid Trekantsparken och Sportfiskarna.

Koltrastar på Terassen och snöskator i Trekantsparken


Den 1 oktober fanns uppe på Terassen massor av koltrastar som flög fram och tillbaka i lövverket. Det var sällan de satt stilla tillräckligt länge för att jag skulle kunna fotografera dem.

Den 16 oktober fanns bl a en hel flock med snöskator, som flaxade runt bland träden i Trekantsparken nära vändplanen.


Gråsparvar och blåmesar i Doftparken och Trekantsparken
Samma dag, den 16 oktober, fanns det pötsligt gott om gråsparvar i såväl Doftparken som Trekantsparken.
Gråsparv i Doftparken
Gråsparv på gångvägen vid vattnet Gråsparvar på gångvägen vid vattnet


Då fanns också några blåmesar i samma träd som snöskatorna.

På nästa promenad, den 23 oktober fanns en ganska stor flock med blåmesar i samma träd. Jag uppfattade att det var mer än tio blåmesar, som då virvlade runt träden och åt av de röda bären.


Skator, kråkor och stadsduvor i Trekantsparken
På de flesta promenaderna fanns det gott om skator, kråkor och stadsduvor i Tekantsparken. Här är ett collage av bilder på dem.
Skator i Doftparken
Kråka i Doftparken
Stadsduva i Doftparken
Bellis (tusensköna) vid glasskiosken
Många samlades kring svanarna
En del matade dem
Rofullt
Två kanadagäss vid Trekantsparken...
...väntar på resten av flocken
Kanadagås vid Sportfiskarna
Kanadagäss vid Matningsviken
Höstens första storskrakshane tillsammans med två viggar
Viggar i Sjögräsbältet
Viggar i Sjögräsbältet
Gräsand, hane i normaldräkt
Sothöns med ett korvbröd
Koltrast, hane, på Terrassen
Snöskata i Trekantsparken
Gråsparvar i Doftparken
Gråsparvar i Doftparken
Blåmes i Trekantsparken den 16 oktober
Blåmes äter rönnbär den 23 oktober
Skata i Trekantsparken
Kråka vid Trekantsstranden
Stadsduva vid Trekantsparken
Stadsduvor i Trekantsparken