December 2010

Månadens fåglar: Koltrastar, snöskator, skator, kråkor, stadsduvor, talgoxar, blåmesar, gråsparvar, pilfinkar, grönsiskor och nötväckor.

Kall och snörik månad
Månaden var den kallaste decembermånaden som uppmätts sedan mätningarna började på 1700-talet. Temperaturen låg normalt ner mot tio minusgrader med enstaka fall ner mot tjugo grader kallt. såvitt jag kunde se nådde den aldrig upp till nollstrecket.

Det var dessutom en av de snörikaste decembermånaderna vi haft. Det ena snöfallet avlöste det andra, oftast i samband med hård vind och kuling. Som jag upplevde det var det bara två dagar under månaden, som solen sken. Den ena var nyårsaftonen, men då drog det in ett ymningt snöfall som skymde fyrverkerierna vid tolvslaget.


Det här innebar att snön låg djup hela månaden. Trots det kalla vädret var isen tyvärr mycket dålig. Det snöade när isen frös i slutet av november det låg kvar för mycket isolerande snö i fortsättningen. Underisen blev mycket porös och det översta isskiktet innehöll mycket

ofruset vatten. När man gick på isen trampade man ibland igenom snön och ner i issörjan därunder. Även skidåkare sjönk ofta ner dit, liksom harar på isen. Därför gick det heller inte att ploga upp en skridskobana på isen trots kylan.

Månadens kakraktärsfågel: Koltrast
Den allra vanligast fågeln jag såg på mina promenader var koltrasten. Främst såg jag koltrastar vid Fågelparadiset. Så många som jag såg där den 8 december har jag aldrig sett på en gång tidigare. en del av dem finns i det här galleriet.

Koltrast i snöglopp

Men koltrastar fanns också på andra ställen, bl a vid Matningsviken och Kryddparken. Jag såg t o m några koltrastar i en trädtopp vid Tomtplatsen.

Nästan allt fågelliv var annars samlat kring Fågelparadiset
Den myckna snön gjorde att de flesta fåglarna blev mer beroende av mat, som hängts eller lagts ut av människor. Eftersom några av de vanliga buskarna nu rensats bort fanns det vid månadens början få sådana ställen. Eller egentligen bara Fågelparadiset.
Pilfinkar och gråsparvar vid Fågelparadiset

Där samlades förutom koltrastar även snöskator gråsparvar, pilfinkar, talgoxar och blåmesar samt en ensam stadsduva..

Pilfink vid Fågelparadiset

Gråsparv, hane, vid Fågelparadiset

Ensam stadsduva vid Fågelparadiset

Då och då dök det dock upp fåglar även på andra platser. Bl a sådana där man hängt ut mat.

Grönsiskor vid Svanboet


När jag kom fram till Svanboet såg jag en flock småfåglar, som drog från den ena altoppen efter den andra åt Anticimeshållet till. Jag hade svårt att på plats se vad det var för sort, men på mina bilder ser jag många grönsiskor. Det kan också ha varit några gråsiskor med bland dem - kanske den uppe till vänster? - men det är inte helt klart. Det är ett tydligt vintertecken, tidigare håller de till i skogen.


Skatmöte vid Fruktparken


Den 12 december kunde jag från min balkong fotografera en mängd skator samlade i träden kring Frukt-
parken. Några fick inte plats där utan satt i trädet bredvid.

Även i övrigt fanns det gott om skator, främst i början av månaden.


Fågelliv kring Tomtplatsen: koltrast, skata, talgoxe och nötväcka
De gånger jag gått upp på sluttningen mot Nybohov hade jag inte sett något fågelliv alls där. Inte förrän på nyårsaftonen.


Då såg jag däremot en hel del liv i trädtopparna kring Tomtplatsen. Där fanns några koltrastar i ett träd. En skata gjorde dem sällskap. I trädet bredvid såg jag några talgoxaren och en nötväcka. Det var nog en av dem som boade där i våras. Däremot saknade jag fortfarande hackspettarna och nötskrikorna från tidigare år.