Mars 2008

Även under mars månad 2008 var det oftast flera plusgrader. Det fanns dock två köldperioder med soligt väder men flera köldgrader. Den ena kom den 5-6 mars. då föll det också lite snö, som dock snart försvann.

Den andra började den 21 mars. Då föll det mycket snö. På natten gick tempera-turen ner till nära tio minusgrader. Mer snö kom den 24 mars. På dagarna blev det dagsmeja men det frös till på nätterna. Först den 28 maj började det återigen bli plusgrader på dagarna. Och den 30 mars skrev jag att det kändes som årets första riktiga vårdag. Det var många plusgrader redan på morgonen och på eftermidda-gen var det elva grader varmt. Solen sken och den mesta snön hade då töat bort.
Det varma vädret medförde att vårblomningen kom igång tidigt. Jag såg scilla redan den 8 mars och tussilago den 16. Samma dag såg jag långt gångna blåsippsknop-par. de var sedan helt utslagna den 30 mars. Krokusknopparna började slå ut den 20 mars men gömdes i snön som sedan föll.

Trekanten var isfri under större delen av månaden. Men på kvällen den 23 mars lade sig isen på nästan hela sjön. Men den var verkligen tunn. Den 30 mars började den släppa utefter Trekantsstranden och Trekantsparken. Vid månadsskiftet var sjön återigen isfri.

Eftersom sjön i huvud-sak var isfri fanns det hela tiden gott om gräsänder där. Några viggar och kanadagäss hade kommit i februari och stannade hela månaden. Den 2 mars dök den första sothönan upp. Några storskrakar stannade till vid mitten av månaden innan de fortsatte norrut. Och vintersvanen dök upp då och då. då och då kom det också flockar med skrattmåsar på besök.

På gräsmattorna runt omkring sjön dominerade trastarna - koltrastar och snöskator. Det var också gott om skator. I buskagen var det full fart på gråsparvarna. Där fanns också enstaka pilfinkar, talgoxar och blåmesar.

På sluttningen mot Nybohov - och främst på Tomtplatsen där - höll ett par hackspettar till. Där fanns också en eller flera ekorrar. Även hararna kom då och då på be-sök. Vartefter månaden gick kom det också allt fler ring-duvor, såväl uppe i skogen där som borta kring Terrassen.