Maj 2007Jag var bortrest större delen av maj och kom inte hem förrän i slutet av månaden. då var det varmt, 15-20 grader. Men såvitt jag förstår hade det varit betyd-ligt kallare tidigare.

Det hade därför inte hänt så mycket i naturen som jag trodde att det skulle göra. Visserligen hade den skira vårgrönskan från april övergått i en tyngre, tätare sommargrönska. Alla träden hade fått sina löv. Kastanjer och syrener blommade. Häggen hade väl både blommat och blommat över.

Vitsippor och annan vårblomning höll på att ta slut. Men jag såg inga utslagna liljekonvaljer förr-än den 30 maj. Fast det är möj-ligt att de då funnits där ett tag.När jag kom tillbaka väntade jag med spänning på att svanarnas ägg hade kläckts. Men det visade sig att äggen krossats natten innan jag gick min första promenad. Exakt hur det gått till vet ingen. Men någon hade klippt ett hål i det stora byggstaket, som omgivit svanboet. Det här medförde en stor förstämning bland alla som bruka-de promenera runt sjön och titta på eller mata dem.

Jag såg en del sothöns i sjön, men jag såg ännu så länge inga sothönsungar. Däremot såg jag två andkullar med ett tiotal ungar i varje.

Runt omkring sjön hade i vart fall starparet vid Trekantsstranden fått ungar. De flög fram och tillbaka till boet för att mata ungarna. Annars fanns det bara några få kol-trastar och snöskator på gräsmattorna.

Även hack-spettsparet på sluttningen ovanför utsikts-platsen hade fått ungar och höll på att mata dem de gånger jag gick förbi. Det sägs att även hackspettsparet vid Tomtplatsen hade fått ungar, men dem såg jag aldrig. Där-emot fanns det en del koltrastar och snöskator där. Jag såg också en röd-hake på sluttningen. Och så rådjuret på bilden.

Den kamera jag nu hade var betydligt sämre än min tidigare, som gick sönder på semesterresan. därför är bilderna från den här tiden av sämre kvalitet än de tidigare.