jan03

Senaste nytt i naturen kring Trekanten

Nu är det dags att avsluta Naturdagboken/Nya bilder

! nio år har jag i princip en gång i veckan pormenerat runt Trekanten och i dess omgivningar och för er i ortd och bild dokumenterat det jag sett. Men nu är det dags för mig att sluta.Läs varför här. Men jag kommer att försöka fortsätta att hålla hemsidan levande med uppfräschning av fågelboken och lite annt smått och gott.

28 december. Kanadagäss nära att frysa fast i Badet

Årets första snö föll igår. Idag lade sig isen på nytt. Riktigt öppet vatten fanns bara i Matningsviken. I Badet kämpade några kanadagäss för att behålla lite öppet vatten i Badet. Läs mer och se på bilderna.
Några av kanadagässen, som höll lite vatten öppet för sig i Badet

Uppfräschning av Fåglarna i Trekanten

Jag har återigen satt igång med en uppfräschning av min "fågelbok" på fåglar jag sett och fotograferat i och runt omkring Trekanten. Uppfräschningen ska bestå av större popupbilder samt aktualisering av texter och bilder.

Hittills har jag klarat av startsidan samt sidorna om ringduva, sädesärla, bofink,
större hackspett
, knipa, rödhake, korp och sångsvan. Nu finns det också en ny sida om rörhöna där, eftersom jag nu sett en sådan här kring sjön.
Rörhöna i vassen vid det gamla Svanboet

Inskickade bilder och filmer
På sidan inskickade bilder finns sådana bilder och filmer som ni besökare skickat in för publicering. Har du någonting du vill visa för andra kan du skicka det till ove@kringtrekanten.se. Särskilt intressant vore det att få någon bild på t ex näktergalen eller ärtsångaren, som setts och hörts kring Trekanten nyligen, Men där jag själv inte har någon.

De här bilden på en storlom i Trekanten på senhösten 2014 har Jeppe Strömbeck skickat till mig. Den och fler bilder kan du hitta här.
Storlom i Trekanten

Senaste iakttagelserna från besökare
På sidan Iakttagelser från besökare finns möjlighet för dig som besökare att berätta för andra allt fint vi har kring sjön. Du kan också ställa frågor om sjön trekanten och dess omgivningar.

De senaste rapporterade iakttagelserna har rört hägrar och fladdermöss.

Jag vill gärna ha fler sådana frågor, iakttagelser och bilder från er. Sidan Iakttagelser från besökare är en av de mest besökta sidorna på Kring Trekanten. Jag hoppas därför att vi alla får läsa om fler av era iakttagelser och funderingar där.

Välkommen till Kring Trekanten!
Det här är en hemsida med en tydlig inriktning mot fåglar och andra djur kring Trekanten. Stommen i materialet har tidigare funnits på en annan hemsida, ove.kabisa.se.

Här finns en naturdagbok kring Trekanten som jag fört sedan januari 2007. Här finns också en slags fågelbok för Trekanten "Fåglar kring Trekanten". Där finns nu beskrivningar på praktiskt taget alla fåglar du kan träffa på i och runt omkring sjön. Och sedan finns lite annat också.

Här nedanför finns en kortfattad presentation av vad som finns på de här sidorna. Tänk på att du i de flesta fall kan klicka på bilderna för att få dem i större storlek.

Jag hoppas att du ska finna något här som är intressant för just dig!

Oves naturdagbok kring Trekanten och Vinterviken

Oves naturdagbok är dagboksanteckningar från mina olika promenader i området. Jag förde dagboken kontinuerligt från januari 2007 till juni 2013. Texten illustrerades av några av de bilder jag tog under promenaderna. Jag lade här in mina promenader senast dagen efter det jag gjort dem. I och med att det finns samma typ av material från flera på varandra följande år kan man jämföra vädret och vad som dyker upp i naturen mellan de olika åren. Bilden visar min gamla dagbok i pappersform.

Fåglar kring Trekanten

Avdelningen kan ses som en fågelbok för de fåglar jag träffat på kring Trekanten. Där finns bilder och kortfattade beskrivningar på dem. Där beskrivs närmare femtio fåglar som jag sett i sjön eller på gräsmattor och i buskar, träd och skogspartier runt omkring. Jag har också beskrivit vilken tid på året och var jag träffat på dem. Den kan användas för att ta reda på vad man sett på sin promenad. Men också ge tips om när och var man kan leta efter fåglar man vill se. Bilden föreställer sothönsungar.

Andra fåglar

Jag har ju inte bara träffat på och fotograferat fåglar kring Trekanten. Jag har också med mig kameran på såväl utflykter i Stockholmstrakten som semesterresor i Sverige och utrikes, t ex till Antarktis.På den här avdelningen finns bilder jag tagit vid sådana tillfällen. Alla tänkta gallerier är tyvärr inte klara ännu, men de kommer. Bilden föreställer en ejderhona (åda för korsordslösare) vid Östanå i Stockholms skärgård.


Oves resor

Mitt naturintresse har fört mig ut på några långa och spännande resor för att uppleva olika naturformer. Jag har besökt allt ifrån Borneos tropiska regnskogar, via Galapagosöarnas isolerade vulkanlandskap, Saharas och Cent-ralasiens öknar, Andernas, Kirgizistans och Himalayas högländer till Antarktis vilda landskap och isvidder. Senast var jag i Australien. Några sådana resor presenterar jag här. Bilden visar hakremspingviner på Elefantön i Antarktis med vårt expeditionsfartyg i bakgrunden.

Annat godis

Allt jag vill berätta passar inte in i någon av de andra avdelningarna. Innehållet kanske inte har passat till rubrikerna. Eller också fungerar mate-rialet bäst som PDF-fil eller som ett bildgalleri. Sådant har jag samlat här under rubriken Annat godis. Bilden föreställer en gråsälar på en kobbe på Svartlögafjärden.
Padda i Vinterviken
Humleblomster
Geting på min fot
Fiskelycka
Gråsiska vid Svanboet
Större hackspett vid Matningsviken
Bofinkshane på Terassen
Kungspingvin på Sydgeorgien
Knölval dyker vid Antarktis
Aloe skrämde bort det nya paret