Rörhöna


Rörhönan är mindre än dess släkting sothönan. Den är mer brun på ryggen och gråare på sidorna. Den har ett tunt vitt band längs sidan och stjärtpartiet är delvis vitt. Stjärten pekar mer uppåt än på sothönan och vippar när den är upprörd. Mest tydliga skiljetecknet är dock att pannskölden och en del av näbben är helt röd och näbbspetsen gul. Benen är gröna. Könen är lika. Ungfåglarna är mer gråbruna.
Rörhöna i vassen vid det gamla svanboet

Rörhönan rör sig bra på land och simmar med nickande huvudrörelser. Den har många olika läten för sig.

Rörhönan häckar i dammar och slättsjöar upp till Värmland och Uppland men har även iakttagits längs kusten längre norrut. Boet byggs av vattenväxter i starr, igelknopp, kaveldun och vass. Den lägger två, ibland tre, kullar per år, den första i april-maj. Båda makarna ruvar i ca tre veckor.

I september-november flyttar den till västra och södra Europa eller till Medelhavs-länderna. En del kan övervintra i södra Sverige. Den återkommer i mars-april.

Rörhönan inne i vassen vid det gamla svanboet

Jag har tidigare träffat på rörhönor i några sjöar kring Stockholm, främst Råstasjön i Solna. Jag har också sett den i The Cotswolds i Sydvästra England. Men nu, i maj 2015, var det första gången jag såg någon i Trekanten. De två gånger jag sett den här har den varit ensam. Andra har tydligen sett två tillsammans. Vi får väl hoppas att det är ett par som tänker häcka här.

Källa förutom egna iakttagelser: Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, 1958