April 2008

April månad 2008 prägladers inte av aprilväder, d v s standiga växlingar mellan sol, regn och snö. I stället var det ett jämnt, relatvit soligt väder. Nattemperaturerna låg på minus de första dagarna men klart över noll senare i månaden. Eftermiddags-temperaturerna låg nästan hela månaden omkring tio grader.

De tidiga vår-blommorna hade kommit redan i mars. Nu var det dags för vitsip-porna, som stod i knopp den 4 april och var helt utslagna den 11. Då fanns det också vårlök. Bellis (tusenskö-na) blommade den 18 april. Björkarna hade spruckit ut den 26 april. Samma dag blommade ävern prydnads-körsbären i Kryddparken. Såvitt jag förstår är allt det ovanligt tidigt.

Eftersom isen aldrig lade sig ordentligt 2008 fanns det nästan hela tiden fåglar i sjön. Under april fanns det emellanåt en svan, någon gång två, i sjön. Det blev ovanligt gott om sothöns. Den 27 april kunde jag se fyra bebodda sothönsbon bland pilarna runt sjön. Sannolikt fanns ett femte på Nybohovssidan. Och de första dagarna i maj hittade jag ett sjätte vid Trekantsstranden. I och runt sjön fanns i övrigt mest gräsänder och skrattmåsar.

På gräsmattorna runt omkring sjön dominerade trastarna - koltrastar och snöskator. Det var också gott om skator. I buskagen var det full fart på gråsparvarna. Där fanns också enstaka pilfinkar, talgoxar och blåmesar. Bland flyttfåglarna såg jag den första sädesärlan vid Blommensbergsviken den 4 april. Samma dag hörde jag den första bofinken även om jag inte fick den på bild förrän betydligt senare. De första stararna såg jag på Terassen den 11 april. Den 21 april hade vi besök av två strandskator på gräsmattorna i Trekantsparken

På sluttningen mot Nybohov såg jag faktiskt vare sig hack-spettarna eller nötskrikorna. Ringduvor blev det däremot gott om. Och även bofinkar, även om jag sällan såg dem. Men vid några till-fällen såg jag rådjur, harar och en ekorre.