April 2007

Början av april präglades av ett högtrycksväder. nattemperaturerna gick ner under noll. Solen sken på dagarna, men en kraftig vind gjorde att eftermiddagstemperatu-rerna bara blev några plussgrader. Från den 10 april och en vecka framåt blev det riktigt soligt och varmt, ibland över 20 grader på dagen. Men sedan blev det en vecka som liknade början av månaden. Den 26 april åkte vi ut på en resa utefter Sidenvägen och återkom inte förrän i slutet av maj.

Den mesta värblomningen på marken hade ju kommit igång redan i mars. jag såg de första vitsipporna den 14 april. I början av april kom det blommor även på många buskar i Kryddparken. Det japanska körsbärsträdet började blommade den 22 april.

Redan i början av månaden började det komma blad-knoppar på träden så att de skiftade i grönt. Det satte mer fart i mitten av månaden. Den 21 april var björklöven ut-slagna på de mindre träden. När vi åkte på semsester var de flesta träden gröna. Kastanje-knopparna var på väg att slå ut.

Den 6 april var Aloe och Elsa tillbaka i Trekanten och byggde ett bo ännu närmare stranden än det de hade förra året. Den 8 april gick Aloe segrande ur en lång revirstrid med ett inkräktande svanpar. Den 14 april hade de lagt ägg i boet. Det var mest Aloe som vaktade och ruvade äggen. Stadsdelsnämnden lät mot slutet av månaden sätta upp ett stort byggstaket runt boet för att skydda svanarna från störningar.

Det fanns gott om gräsänder under hela månaden. Det fanns också några sothöns. Mot slutet av månaden började de para sig och bygga bon. I början av månaden dök också storskrakarna upp parvis på sin väg till sina häckningsplatser. Skratt-måsarna var dock flest och mest framfusiga när någon matade fåglarna. Enstaka fiskmåsar fanns också på och över sjön.

På gräsmattorna runt omkring sjön dök den första sädesärlan upp den 6 april och de första stararna den 7:e. Starar-na började bygga bo och ligga på ägg mot slutet på månaden. Ringduvorna kom då och då ut på gräsmattor-na för att leta mat. An-nars fanns det förstås mest koltrastar och snöskator där. I buskar-na var det som vanligt mest gråsparvar och enstaka pilfinkar.

På och kring Terrassen var det mest talgoxar och blåmesar. Ett hackspettspar höll till där större delen av månaden. Där fanns ofta också ringduvor.Vid några tillfällen dök det också upp en nötväcka, en rödhake och en bofink.

På sluttningen mot Nybohov såg jag då och då harar och ekorrar. En gång dök en rådjurs-familj upp på sluttningen.

Jag såg två par av större hack-spett. Ett hade sitt bo vid Tomt-platsen och ett på sluttningen ovanför utsikts-platsen. Kring Tomtplatsen fanns det också gott om koltras-tar och några snöskator. Nötväckor fanns såväl där som på andra ställen kring sluttningen. Där dök även upp en trädkrypare. På sluttningen fanns även bofinkar och rödhakar.