20-22 juni. I väntan på svanungarna

Jag fotograferade knölsvan, gräsand, sothöna, skrattmås, fiskmås, kråka, ringduva, stadsduva, snöskata, sädesärla och gråsparv.

Strax före eller under midsommarhelgen borde det enligt mina beräkningar vara dags för äggen i svanboet att kläckas. Jag tog därför en kort tur varje dag den 20-22 juni till och ibland förbi svanboet för att se om något hänt. Det hade det egentligen inte. Svea ruvade fortfarande. Men hon var mer alert än hon varit vid mina senaste besök. I I stället för att sova var hon nu fullständigt klarvaket och plockade i boet som om hon kände att något var på gång. Vid ett tillfälle, på midsommaraftonen, reste hos sig också upp vid mitt besök och undersökte äggen och vände på dem. Jag kunde då konstatera att det i boet fanns minst fyra - men troligen fem, som jag sett tidigare - ägg, men att de fortfarande inte kläckts.
Svea undersökte äggen och vände på dem

Jag kunde också konstatera att Svante numera höll sig närmare boet. Oftast låg han på land vid Grillplatsen. När han inte var där patrullerade han på vattnet utanför boet, beredd att medverka när det var dags för ungarnas första simtur.

Alla de här dagarna var det uppehållsväder under mina promenader men med växlande grad av molnighet. Temperaturen låg på drygt 20 grader.

Gräsandshonan med de tio ungarna vid Grllplatsen
Den 20 juni började en familj mata Svante.


Då dök andhonan, som jag tidigare sett med tio ungar på olika ställen runt sjön, upp med sina ungar och tog för sig av det Svante lämnade. Och alla tio ungarna var med. Det var en förvånansvärd prestation hon lyckats med, att hålla alla tio vid liv under de första svåra tre veckorna.

Andhonan med nio av de tio ungarna, tillsammans med Svante
Fem av ungarna tillsammans med mamman på land
De fem andra ungarna i vattnet
Några av andungarna på land tillsammans med mamman

Lugnt vid Trekantsparken
I övrigt såg jag även nu få fåglar i sjön. Vid Trekantsparken pågick ingen matning vid någon av mina promenader. Ett par gräsandshanar simmade omkring i vattnet. Jag kunde konstatera att några redan nu höll på att få sin "eklipsdräkt", d v s den ganska melerade dräkt de har medan de ruggar. På land gick en del skrattmåsar och stadsduvor omkring. Men de flesta fåglarna avvaktade nya matningar på båtbryggan vid Sportfiskarna. Och när någon matade dem där var de alla på alerten.
Skrattmåsar och en del gräsänder avvaktar nästamatning på Sportfiskarnas båtbrygga

En ensam sothöna stod på en gren i vattnet vid Trekantsstranden. Det var den första jag sett sedan kullen vid det gamla Svanboet visade sig och försvann för tre veckor sedan. Kanadagässen, som funnits här i några veckor verkade dock nu ha dragit vidare.

Kråka, ringduva, snöskata m fl fåglar runt sjön
På vägen till svanboet såg jag naturligtvis de här dagarna en del andra fåglar kring sjön. Här är några av dem.
Kråka på gräsmatta vid Trekantsstranden
Sädesärla vid Sportfiskarna
Gråsparv, hona, i Trekantsparken
Snöskata med flera maskar i näbben vid Trekantsstranden
Naturdagboken Start Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Uppmärksam Svea i boet
Svante nära till hands vid Grillplatsen
Svante patrullerande utanför boet
Andhonan med en del av ungarna samt Svante
Några av andungarna på land
Andhanar vid Trekants-parken, en i eklipsdräkt
Gräsand, hane i eklips-dräkt, vid Sportfiskarna
Skrattmås vid Trekantsparken
Stadsduvor vid Trekantsparken
Skrattmåsar i luften utanför Sportfiskarna
Sothöna vid Trekantsstranden
Ringduva vid Trekantsstranden
Fiskmås på gräsmatta vid Trekantsstranden