Maj 2013. Sothöns- och andungar - men också besök av vitkindade gäss och näktergal

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, gräsand, kanadagås, vitkindad gås, fiskmås, skrattmås, silltrut, koltrast, skata, stare, bofink och kråka.

Med få undantag var det stabilt, relativt bra väder under maj, med en hel del sol och temperaturer på några grader under eller över tjugo.


Vid månadens början pågick den försenade vårblomningen för fullt. Bl a var nedre delen av Sluttningen översållad av vitsippor. Alla träden blev gröna under första veckan av maj och många av dem prunkade av blommor. Hägg och syren gick i varandra och magnolian vid Anticimex hann jag inte se förrän den var på väg att blomma ut.

Vitsippor på nedre delen av Sluttningen
Blommande kastanj i Trekantsparken
Blommande hägg vid Trekantsstranden

Knölsvanarna började ruva
Eller för att vara mer exakt. Sara började göra iordning deras gamla bo och lade sig att ruva. När hon vid ett tillfälle reste på sig för att vända äggen kunde jag räkna dem till fem. De borde kläckas strax före midsommar. Svante däremot deltog sällan i de bestyren. Han var fullt upptagen med att förflytta sig mellan Badet och Trekants-parken, mellan Sportfiskarna och Doftparken för att hålla koll på var man kunde bli matad. Det tog aldrig lång stund innan han dök upp.
Svea reste sig och visade de fem äggen

Årets första - och enda(?) - sothönsungar
Det enda sothönspar jag såg häcka i år var paret vid det gamla Svanboet. Den 31 maj såg jag en av de sothönor, som häckat där, simma runt innanför vassen och ivrigt kommunicera med den andra sothönan, som fanns vid boet. Tydligen gavs det klartecken, för strax kom den andra sothönan ut med sex små ungar i släptåg.
Den andra sothönan ut med sex små ungar i släptåg


Nyfödda sothöns-ungar är bland de fulaste jag sett, men med deras punkar-liknande "frisyrer" är de oerhört charmiga. Relativt snart kommer de att se ut mer som andra fågel-ungar.

Nyfödd sothönsunge - inte vacker men oerhört charmig

Tyvärr ser det ut som om det här blir den enda kullen med sothönsungar i år. Jag har inte sett någon annan påbörjad häckning. Men tidigare år har det ibland dykt upp en kull jag inte haft koll på. Vi får väl hoppas på det i år också.

Årets första kull med gräsandsungar


Strax därefter såg jag årets första kull med andungar. En hona kom utmed Bron med tio små andungar i släptåg. Det var nog de minsta andungar jag någonsin sett.

Gräsandshonan räknade in de tio ungar vid Bron

Kanadagäss vid stranden av Trekantsparken


Några par av kanadagäss brukar varje år stanna till ett tag vid Trekanten på sin väg till sina häckningsplatser. Men i år kom fem kanadagäss mot slutet av maj och verkade stanna kvar här. Oftast höll de till vid Trekantsparken. Det var väl gäss som inte hittat några partner, kanske för att de var för unga.

Bl a fem kanadagäss blir matade vid Trekantsparken

Vitkindade gäss i Hägerstenshamnen
IDen 11 maj förlängde vi vår promenad till Hägerstenshamnen. På gräsmattorna där såg jag vad jag först uppfattade som två små, korthalsade kanadagäss. Ytterligare två låg i vattnet intill innan de också gick upp på gräsmattan. Men snart kom jag på att det ju var fråga om vitkindade gäss. Det var första gången jag såg sådana inom gångavstånd från Trekanten. I Stockholmstrakten har jag tidgare bara sett dem i Råstasjön och i och utanför Isbladskärret på Södra Djurgården. Läs mer om den vitkindade gåsen
Vitkindade gäss i Hägerstenshamnen

Fiskmåsar, skrattmåsar och en silltrut


Det fanns ock-så många måsar - fiskmåsar, skrattmåsar och en silltrut - i och kring sjön under maj. Vanligen höll de till där det van-kades mat, t ex kring Trekants-parken. En gång blev de också matade med chips nedanför Doftparken, vilket uppskat-tades mycket.

Fiskmås i luften vid Trekantsparken
Skrattmås på sten
Fjolårsunge av skrattmås på sten
Fiskmåsar på gren

Massor av koltrastar - och en näktergal Lyssna på näktergalen
 music player.


En iakttagare hade hört en näktergal öster om Anticimex. jag - liksom många andra - gav mig ut dit efter solnedgången för att försöka få höra och kanske se den. Det mesta jag hörde var en mäktig ljudmatta av sjungande koltrastar. Men så småningom kunde jag särskilja ljudet från näktergalen. Men någon bild blev det inte i det tilltagande mörkret.

Sjungande koltrast på Terrassen

Skata, starar, bofink och kråka
Här är också en axplock av bilder på andra fåglar jag såg under maj.
Skata i Trekantsparken
Starar i Hägerstens-hamnen
Bofink, hona, vid Södra Stranden
Naturdagboken Start Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Nästan helt utslagna syrener vid Sportfiskarna
Magnoliablomma vid Anticimex
Svante i full fart från ena restaurangen till det andra
Svante åt ur handen vid Trekantsparken
Svante och måsarna nedanför Doftparken
En sothöna var ute på vattnet och rekade
Den andra kom dit med ungarna
Några av sothönsungarna
En av sothönungarna
Ungarna började röra sig mer hemtamt
Gräsandshonan kom med sina tio ungar utefter Bron
Honan lotsade in ungarna i skydd av strand-vegetationen
Bl a kanadagäss vid Trekantsparken
Kanadagås vid Trekantsparken
Vitkindad gås med kort hals och korta ben
Vitkindad gås med mycket vita kinder
Vitkindade gäss i Hägerstenshamnen
Vitkindade gäss i Hägerstenshamnen
Fiskmåsar på den vanliga grenen
Silltrut på Bron
Ett vimmel av måsar nedanför Doftparken
Sjungande koltrast på Terrassen
I det här trädet på Terrassen satt nog också näktergalen
Kråka vid stranden av Trekantsparken