24 juni. Den första svanungen kläckt

Jag fotograferade knölsvan,skrattmås, fiskmås, ringduva, stadsduva, snöskata, koltrast och stare.

Idag på eftermiddagen tittade jag - som jag gjort de senaste dagarna - till hur det gick i svanboet. Jag såg att Sara fortfarande ruvade. Men hon var orolig och tittade ofta ner under sin vänstra vinge. Och när hon sedan reste på sig ett ögonblick kunde jag skymta en helt nykläckt unge, som kravlade sig ut ur sitt äggskal.

Jag gick hem ett tag men återkom vid sextiden. Sara låg kvar men var fortfarande lika orolig. Ibland reste hon sig och tittade efter, men såvitt jag kunde se var det fortfarande bara ett av äggen som kläckts. Men ungen hade torkat upp och såg ganska pigg ut de korta stunder jag kunde iaktta den.
Ungen såg pigg ut
Den första svanungen några timmar senare

Och här får jag passa på att be Sara om ursäkt för att jag konsekvent under de senaste månaderna kallat henne för Svea. Hon har hetat Sara sedan hon dök upp här 2012. Svea var den förra svanhanen Aloes hona år 2009.

Svante, som tidigare hållit sig lite närmare boet, vilade vid Sportfiskarna eller jagade mat vid Trekantsparken som om ingenting höll på att hända i hans familj i andra ändan av sjön.

Ett vimmel av måsar vid Trekantsparken


Några matade fåglar vid stranden av Trekants-parken. Det samlade ett stort antal fisk- och skrattmåsar, som virvlade runt i luftrummet. Även gräsänder och stadsduvar fanns med i vattnet och på land. Naturligtvis kom även Svante dit med full fart.

Ett vimmel av måsar
Stadsduva vid Trekantsparken
Fiskmåsar vid Trekantsparken
Skrattmås vid Trekantsparken

Stare, ringduva, snöskata och koltrast på gräsmattorna
På vägen till svanboet såg jag flera andra fåglar på gräsmattorna jag passerade. En del av dem kunde jag inte låta bli att fotografera.
Stare i Trekantsparken