Grönland den 16-22 september
5/6 av Grönland är täckt av en inlandsis som är flera kilometer tjock. Det är världens största ismassa näst efter Antarktis. Endast en smal sträcka utefter kusten i sydväst (där huvuddelen av öns dryga 50 000 invånare bor) och enstaka platser på östra kusten är is- och snöfria under en del av året. Utanför större delen av den östra kusten ligger också ett sammanhängande bälte av packis hela året. Endast på få ställen, huvudsakligen utanför de två stora fjordsystemen mitt på östkusten, brukar den öppna sig under sensommaren, så att fartyg kan komma in till kusten. Vill du läsa mer om Grönland kan du göra det i Wikipedia eller i Nationalencyklopedin. |
Vår vistelse på Grönland
Enligt planerna skulle vi försöka forcera packisen och ta oss in till Daneborg, varifrån den danska Siriuspatrullen med hundspann patrullerar Nordöstgrönlands enorma nationalpark (markerad med grön linje på kartan). Men packisbältet var så tjockt att vi avstod från det för att få mer tid inne i fjordsystemen längre söderut. Hur vi rörde oss i fjordsystemen kan du se på den här kartan.
Kejser Frans Josephs Fjord med tillhörande fjordsystem
Vi kunde dock utan problem komma in i Kejser Franz Josephs Fjord med de fjordar och sund som ligger i anslutning till den. Den ligger helt och hållet i Nordöst-grönlands nationalpark. Här gjorde vi fyra landstigningar med zodiakerna, alla av olika karaktär. Men en del hade de gemensamt.
Vi gjorde också en närstudie av en glaciär i Alpefjorden. De som varit där tidigare år berättade att glaciären snabbt minskat i omfattning den senaste tiden.
Scoresby Sunds fjordsystem
Från detta fjordsystem fortsatte vi till det söder därom belägna Scoresby Sunds fjordsystem.Zodiakkryssningarna bland isbergen kändes ofta overkliga. Båtarna rörde sig ofta ganska tyst på spegelblankt vatten. De var helt omgivna av isberg av de mest skiftande storlekar, färger och former. Många såg ut som sagoslott med tinnar, torn och portar. Här och var hade det frusit nyis så att Gummibåtarna fick agera isbrytare.
Ittoqqortoormiit (Scoresbysund)
Den sista landstigningen på Grönland gjorde vi i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund).När vi lämnade Ittoqqortoormiit satte vi kurs över Danmarkssundet mot Island.
Jämförelser mellan våra resor till Grönland och AntarktisDen mest påtagliga skillnaden var att vi på Grönland huvudsakligen rörde oss inne i ofta ganska trånga fjordar, omgivna och mycket höga berg. Det gav ett oerhört mäktigt intryck. Man kände sig verkligen liten här. Men samtidigt innebar det lugnt, ofta spegelblankt vatten, som oftast täcktes av nyis. Det fanns gott om myskoxar överallt där vi gick iland. Men några andra däggdjur såg vi inte även om vi såg spår efter harar, polarrävar och fjällämlar. Bland fåglarna dominerade korparna och snösparvarna.
I Antarktis rörde vi oss oftast över öppet vatten för att besöka enstaka utspridda öar. Det var först när man kom närmare öarna som bergens höjd, branthet och taggiga utseende imponerade lika mycket. Men å andra sidan kom man på landstigningarna nära djurlivet på ett helt annat sätt. Man klev in och rörde sig fritt bland elefantsälar, pälssälar och andra sälar samt pingviner och andra fåglar, ibland i hundratal eller tusental, ibland i hundratusental, såsom kungspingvinerna på Sydgeorgien. Och ingen av dem brydde sig. De kanske t o m var nyfikna på oss.
Det är meningslöst att försöka värdera vilket som var bäst. Båda resorna var såväl spektakulära som helt fantastiska, var och en på sitt sätt.