Skedänder vid Trekanten

Lyssna på skedanden
 music player.
Skedanden förekommer vid slättsjöar i södra och mellersta Sverige och har vidgat sitt utbredningsområde norrut till Norrbotten.

Honan (bilden ovan) liknar gräsandshonan men är mindre. Den breda och långa näbben är det bästa kännemärket, liksom att det blåa partiet på vingarna inte alls är lika framträdande som på gräsanden.

Hanen (bilden nedtill till höger) i praktdräkt är grön på huvud och hals gröna. Den har mörkbrun rygg med ett stort, blekblått fält på främre delen av vingen. Undersidan är brun och resten av kroppen vit. På håll lyser han svart-vit-brokig. födan består av växter och smådjur.

Boet ligger i en starrtuva eller i högt gräs på en strandäng. Äggen läggs i maj-juni och ruvas av honan i tre veckor. I august i- oktober flyttar den till medelhavsländer-na och Afrika. Den kommer tillbaka i mars - maj.

Första gången jag såg en knipa i Trekanten var den 5 november 2010. Jag hade fått uppgift via den här hemsidans sida med iakttagelser från besökare att det funnits en skedand vid Trekantsparken sedan den 27 oktober. Jag gick ner och fotograferade den så fort jag kunde. Dagen därpå var den borta. Den vilade väl upp sig några dagar under flyttningen söderut.

Källa utom egna iakttagelser: Fåglar i färg av Sigfrid Durango, 1958.